Journalen

Mine beste bruktfunn

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Det er mange år siden jeg bestemte meg for å leve så gjenbruksvennlig som mulig. For det første kom det naturlig fordi jeg virkelig bryr meg om miljøet og planeten vi bor på, for det andre ble det en nødvendig protest mot bruk-og-kast-samfunnet da jeg først var høgskolestudent i (altfor) mange år og dessuten bestemte meg for å være hjemme de første tre årene av Skogjentas liv. Økonomien har dermed tidvis vært hardt presset, og kombinert med kjærligheten til jorda, ble derfor gjenbruk en veldig meningsfull vei for meg å gå.

Jeg har i løpet av disse årene lært meg mange triks – hvordan reparere ødelagte ting, hvordan sy om brukte klær til mer passende størrelser, hvordan prioritere å kjøpe mat på beholdere man kan bruke til andre ting etterpå… Det som ofte tagges med zerowaste i disse dager. Jeg må innrømme at mange av de vanene jeg en gang hadde kan se ut til å ha forduftet som dugg for solen etter som tiden har gått, men en del av dem har kommet inn i livet mitt for å bli. Jeg har blitt så vant til det at jeg tenker på det som helt normalt, og blir en smule forfjamset når jeg møter andre som lever som jeg pleide før. Hva mener du, bruker du fortsatt engangsbind og tamponger? Hvorfor i alle dager… Er ikke det litt sånn forrige århundre? Men ok. Jeg skjønner at det bare er jeg som er rar, i manges øyne.

En av de vanene jeg fortsatt har med meg, er å velge bruktbutikk når jeg skal ha klær, pynteting til huset, kjøkkenutstyr og sånne ting. Når jeg sitter og ser meg rundt nå, ser jeg alt fra små pynteskåler til møbler som i sin tid ble funnet i bruktbutikker eller på loppemarked og deretter pusset opp i shabby chic-stil.

Om jeg skal hente frem tre ting akkurat nå, som jeg er ekstra godt fornøyd med, så blir det disse tre:

Denne stålampa fant jeg for mange år siden. Den passer helt perfekt der den står i hjørnet sitt, og lyser opp over spisestua. Som en ekstra bonus fikk jeg et stort gulvteppe en gang som passer perfekt i fargene.

 

I det ene vinduet mitt er det denne lille finingen som lyser opp og gir stua et gyldent skinn. Jeg bare elsker denne også!

 

Og til slutt på dagens topp 3-liste, er det dette servicet. Det er ofte i bruk når jeg serverer middager og spisestuen skal dekkes for fintfolk. Jeg elsker den offwhite fargen med de grønne bladene på.

En av de fineste tingene med dette, er at bruktfunn-stilen er en stil som utvikler seg sakte. Alle disse tre funnene har lang tid mellom seg – faktisk er det noen år mellom de forskjellige lampene, og de kommer fra forskjellige byer. Dette er ikke bare gjenbruk, det er også slow living i praksis. Borte blir stresset og jaget om at man bare finne det perfekte, moteriktige og matchende med en eneste gang. Man finner først en ting man virkelig liker, og så faller puslespillbrikkene på plass etterhvert. Gleden blir ekstra stor når man finner en perfekt match til noe man allerede har og er glad i, og når man ser et unikt hjem gradvis vokse seg vakrere.

Har du noen favoritt-bruktfunn?

2 kommentarer

  • Naturmamma

    Selvsagt har jeg det! Det aller meste av det jeg eier er brukfunn. Jeg tror stolene jeg har til kjøkkenbordet mitt er mine favoritter for øyeblikket. Men det er nok bare jeg som liker dem. Vi hadde dem hjemme hos foreldrene mine da jeg var liten, og nå har jeg dem her hos meg. For to år siden malte min samboer dem i samme farge som kjøkkenskapene.

    • Skogfrue

      Så kult med gamle møbler fra barndommen! 🙂 Jeg har også sånt, det gamle hjørnebordet som stod mellom sofaene når jeg var lita, står mellom mine sofaer nå. Koselig å ta vare på!

Psst! Trenger du å stresse ned litt? Få med deg denne gratis guiden! 🤗