brown framed eyeglasses
Business

Men… er ikke nettverksmarkedsføring pyramidespill?

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Noen ganger, kjære leser, kommer jeg over kommentarer og spørsmål om nettverksmarkedsføring og pyramidespill. Jeg skjønner at spørsmålet stilles, for mange har kanskje dårlige erfaringer med tidligere markedsføringspraksiser. Men det enkle svaret er nei. Nettverksmarkedsføring er ikke pyramidespill.

Hva er definisjonen på nettverksmarkedsføring?

Nettverksmarkedsføring kalles ofte også direkte salg eller MLM (multilevel marketing). Enkelt forklart er ikke disse produktene å finne i butikkhyllene, for salget går direkte mellom distributør og kunde. Vanligvis er det jo sånn her i verden at distributøren selger produktene til butikkjedene, som så selger dem videre til kundene.

Men i nettverksmarkedsføring er det altså sånn at man hopper over butikkene og selger direkte. Kunden kan også få muligheten til å oppgradere til distributør og selge selv, og sånn bygges det et nettverk av produktsalg.

Hva er definisjonen på pyramidespill?

Et pyramidespill, derimot, defineres av selve mangelen på produkter. Det som selges inn, er medlemskapet i seg selv, med løfte om gull og grønne skoger om du bare verver noen andre selv. Altså er vervingen selve konseptet, slik at du spytter inn penger uten nødvendigvis å få tilsvarende verdi igjen i form av produkter.

Pyramidespill er ulovlig i Norge, og om selskapet har eksistert en stund, kan du være ganske sikker på at myndighetene allerede hadde tatt dem om du er usikker på hva som er hva.

Men hva med strukturen..?

Hva med denne trekantformen, spør folk, det er jo en pyramide? Er det ikke sånn at det sitter noen få på toppen og tjener penger på en hel haug med folk der nede på bunnen som aldri kommer noen vei?

Ja, men nei…

Se deg om i verden. Det er alltid sånn at det sitter noen få på toppen. Det er ikke like mange toppsjefer som det er mellomledere, og det er ikke like mange mellomledere som vanlige arbeidere. Og videre er det bare en rektor, litt flere lærere og enda flere elever. Akkurat som det er en overlege, noen få flere leger, litt flere sykepleiere og enda flere omsorgsarbeidere. Hele det kapitalistiske samfunnet er et sånt hierarki.

Forskjellen i nettverksmarkedsføring er at her kan du lett klatre forbi den som er over deg i strukturen. Jeg har sett mange eksempler på folk som har begynt å tjene mer enn den som vervet dem inn, bare fordi de jobbet med det på en annen måte eller la inn litt mer innsats.

nettverksmarkedsføring pyramidespill

Nye metoder i nettverksmarkedsføring

Det har også skjedd en del med markedsføringsmetodene siden nettverksmarkedsføringen begynte. I gamle dager ble man oppfordret til å mase på alle for å få dem med i nettverket, men til slutt tok man heldigvis til vettet og oppgraderte metodene.

I dag er de aller fleste opptatt med såkalt attraction marketing isteden. Dette er en markedsføringsteori som vektlegger at man må dele noe av verdi slik at kundene trekkes til deg av seg selv. Du ser dette i sosiale medier når noen kanskje deler en oppskrift eller et godt tips om noe relevant. Alle, ikke bare de som blir kunder, får noe verdifullt ut av å følge deg, og ingen føler seg mast på. De føler bare at du har tilført dem noe bra, uansett om de kjøpte noe eller ei.

Hva du skal lete etter hvis du vurderer nettverksmarkedsføring

Det er ikke alle nettverksmarkedsføringsselskaper som er like, kjære leser, og her må du gjøre hjemmeleksen din om du vurderer å gå inn i det. Mitt første tips er å se om du harmonerer med budskapet og selskapets Store Visjon for Fremtiden. Hvis du ikke er enig i veien videre, er dere ikke noen god match.

Se også på hva kravene er. Noen kan for eksempel kreve at du skal sitte med et produktlager selv, og det er etter min mening ingen god idé. Mange har brent inne med varer de verken fikk solgt eller brukt selv, og det er penger tapt. Men andre selskaper har bedre løsninger, og ordner med alt av varelager og frakt på dine vegne.

Vurder hvor lette produktene vil være å selge i den virkelige verden også. Gjør litt markedsundersøkelser selv. Det er tyngre å selge et konsept som ingen har hørt om, uansett hvor godt dokumentert og fantastisk det der, sammenlignet med et produkt som folk har en viss tillit til fra før. Pass også på at du faktisk vil sitte igjen med fortjeneste når alle utgifter trekkes fra.

Og ikke minst: Velg timingen din med omhu. Sjekk om selskapet er på vei opp eller ned, og se i krystallkula hva som vil skje om 5 år. Er selskapet ganske ferskt og har vist god fremgang de siste par årene? Da er det en bedre idé enn det selskapet som ser ut til å ha nådd metningspunktet sitt.

Men fremfor alt: Velg det selskapet som gir deg produkter du elsker og vil foretrekke å bruke selv. For igjen; det er produktene som er det viktige. Det, og hvilken opplevelse du lar kunder og følgere sitte igjen med etterpå.

Jeg velger meg…

Jeg har vært borti mange forskjellige selskaper opp gjennom tida selv, og jeg kan trygt si at noen opplevelser er bedre enn andre. Faktisk har jeg vært gjennom alle de telefonsamtalene jeg verken ville ta og ikke fikk noe igjen for, jeg har brukt all min fortjeneste på bensinprisen for å kjøre ut til homeparties, jeg ble en gang bedt om å ta opp forbrukslån for å kjøpe inn produkter, og jeg har antagelig gjort alle feilene i boka.

Men til slutt fant jeg først doTERRA med sine eteriske oljer, og så Rain med sin frønæring. Alle penger jeg bruker på disse, bruker jeg bare på produkter jeg trenger selv, uten risiko. For meg handler det det dermed bare om en investering i egen helse og livsstil, og begge disse selskapene stiller med egen nettbutikk som man bare kan sende kundene til. Jeg har riktignok også valgt å bruke denne bloggen, men det er fordi jeg helt genuint digger digital markedsføring og har lyst til å leke litt med det for min egen del.

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Psst! Trenger du å stresse ned litt? Få med deg denne gratis guiden! 🤗