Journalen

Lider De av Nav?

For det gjør jeg. Langt fremskreden, faktisk. Og jeg hadde ikke tenkt å skrive mer om det. Men for det første føler jeg nå at dette kan jeg ikke tie stille om, og for det andre vil du som leser kanskje merke at jeg gjør noen endringer her på bloggen og på den medfølgende facebooksiden nå.

Så. Om du har fulgt meg en stund, vet du at jeg ikke er frisk. Jeg har fibromyalgi, jeg har en nyresykdom med påfølgende urinsyregikt, jeg har psoriasis, astmaallergi, uspesifiserte rygglidelser, og medfødt hypermobilitetssyndrom med ustabile ledd, forstuelser, kinker og det som ellers hører med når kroppen ikke henger sammen med seg selv.

Alt dette er er nøye testet og diagnostisert.

I tillegg lider jeg av Nav. Symptomene er søvnløshet, stress, økonomisk paranoia, kvalmebølger, kaldsvetting og en generell følelse av håpløshet og utrygghet.

Og før du tar meg for en sutrer, vil jeg gjerne også informere deg om at jeg i de siste årene har tatt en mastergrad (viser seg at i den virkelige verden er det ingen som vil betale deg for å lese ungdomsromaner på sofaen), sertifisert meg som yogainstruktør, og startet ikke mindre enn tre forskjellige enkeltpersonforetak. Det viser seg også at kommunen har en uttalt politikk om å ikke ansette noen i deltidsstillinger. Jeg tror ikke jeg kunne gjort mer.

Jeg skal ikke fortelle hele historien min. Det holder å vite at den begynte i 2004 (linken går til min gamle blogg), og at denne historien fortsatt ikke er avsluttet. Når dette innlegget publiseres, er jeg faktisk på arbeidsavklaring. Dette er min avklaringsrunde nr 2.

Du skal i grove trekk få en oppsummering av de siste årene:

Høsten 2017 forstod jeg at jeg antagelig ikke kom til å klare å gå ut i jobb igjen, i alle fall ikke over 50%, all min innsats til tross. Jeg innså at mitt største hinder for å få en bedre helse faktisk var Nav selv, og at jeg måtte bli kvitt dem. Derfor ba jeg om en endelig avklaring av min restarbeidsevne, sånn at jeg kunne søke uføretrygd for resten. Min saksbehandler på Nav sendte søknad til ekstern tilbudsgiver, og ga meg beskjed om at dette kom til å ta litt tid.

Så jeg ventet. Og ventet.

Mange måneder senere tok jeg selv kontakt med tilbudsgiver. De hadde aldri mottatt min søknad.

Jeg ba saksbehandler i Nav sende ny, og endelig kom jeg inn. Dette var tidlig i 2018.

Dessverre hadde min fastlege sagt opp i årsskiftet 2017-2018. Jeg hadde ikke lenger en lege som kjente saken min, og min tidligere fastlege hadde ansatt en vikar. Denne vikaren fikk snart legevaktforbud, og deretter ble han sparket av kommunen. Til sist mistet han lisensen sin, og får ikke lenger praktisere som lege.

Dette var altså fastlegen min når jeg var i min første avklaring. Min veileder der var klar over situasjonen, og valgte å ikke prøve meg ut hardt nok uten å ha en kompetent og oppegående lege å konferere med.

Merk også at om saksbehandler hadde fulgt opp den første søknaden om arbeidsavklaring, så hadde jeg rukket det før jeg ble legeløs.

Rapporten ble deretter. Og det tok et år og tre måneder før jeg fikk en stabil fastlege igjen. Jeg hadde riktignok en vikarvikarlege en stund, før en ny lege ble ansatt og sa opp etter få uker, men ingenting stabilt. Ingen som rakk å lese papirene mine før de ble borte igjen.

Jeg hadde møtt min nye fastlege to ganger, tror jeg, når hun ble bedt om å skrive legeerklæringen.

Det er også sånn i Nav-systemet at man kan ikke søke uføretrygd før saksbehandler har sendt inn alle papirene som skal sendes inn. Det hjelper således ikke om du og alle andre gjør alt de skal til tiden, hvis ikke saksbehandler skriver rapporten sin før vedtaket ditt går ut.

Det gjorde hun jo ikke.

Sent i oktober 2019 kom derfor beskjeden om at tiden min var ute, og at de hadde stanset utbetalingene mine. Etter den såkalte AAP-innstrammingen er det slik at om Nav mener at Nav ikke rakk å avklare deg (altså gjøre jobben sin) innen tidsfristen de selv satt, så sparkes du ut av folketrygden. Du overlates med andre ord til sosialkontoret (eller partneren din, om du har en) i et år som straff før du får tilbake retten til å søke arbeidsavklaringspenger på nytt. Dette er det såkalte karensåret.

Karensåret regnes forøvrig av mange som et direkte lovbrudd.

Men rettighetene mine var klare, i og med at jeg var i gang med å søke ufør: Jeg skulle egentlig fortsette å få utbetalt som vanlig frem til søknaden var behandlet. Det tok saksbehandler noen uker, men hun klarte å reparere skaden, og jeg fikk etterbetalt det jeg hadde mistet. Rett før jul kom pengene inn på konto igjen.

Søknad om ufør ble sendt inn i desember 2019.

Sent i mai 2020 fikk jeg, ikke uventet, avslag på søknad om uføretrygd. Og med dette var det også slutt på utbetalingene igjen. Rapporten om restarbeidsevne var ikke tilfredsstillende, og selv om det i vedtaket står at de ikke er i tvil om min helsetilstand, så må de også vite hvor stor restarbeidsevne jeg har.

Selvsagt. Jeg visste jo at det ikke var en god rapport, på grunn av legeskandalen. Jeg klager på vedtaket og ber dem legge saken på is et par måneder, slik at jeg kan ettersende ny dokumentasjon på restarbeidsevne. Det burde være en smal sak.

No can do. Klageinstans responderer med et nei, og at de dessuten er uenige i det første vedtaket – nå er jeg heller ikke ferdig medisinsk avklart, i Navs øyne. Jeg burde kanskje sendes på rehabilitering. Således vil også den arbeidsavklaringen jeg er i gang med nå, kanskje regnes for å være ugyldig, siden rehabiliteringen må skje først. Og da må jeg jo begynne på nytt igjen.

Jeg snakker med legen min, som stiller seg helt uforstående til hva Nav mener hun burde ha gjort. Hun ber meg kalle inn saksbehandler til et møte med henne, så hun kan få det forklart. Dette møtet skal etter planen skje neste uke.

I mellomtiden blir jeg ettertrykkelig blakk. De få sparepengene jeg hadde klart å spare, samt penger jeg hadde fått i gave som forskudd på arv, er nå borte. Jeg søker om tiltakspenger så fort jeg har kommet inn på ny avklaring, men i mellomtiden må jeg også søke sosialstønad, fordi det er saksbehandlingstid på tiltakspengene, og fordi tiltakspenger alene ikke er nok til å betale både mat og husleie.

Begge deler innvilges raskt. Men det ene skal regnes mot det andre, så jeg får aldri vite hvilken sum som kommer på angitt dato. Det er umulig å forholde seg til det, og umulig å planlegge noe.

Jeg er i avklaring i fire uker, før det bestemmes at vedtaket skal forlenges med fire uker til. Det tar tid å finne ut av ting, og siden jeg skal avklares i barnehage, må jeg også få politiattest. Under koronapandemi og fellesferie, går det ikke raskt.

Men saksbehandler på Nav gir veileder beskjed om at forlengelse er godkjent. Så jeg fortsetter å møte opp som jeg skal, og gjøre det jeg skal på avklaringen. Jeg aner ikke uråd før jeg får avslag på søknad om støtte til transport. Nav sier da at jeg ikke har gyldig vedtak på tiltak, og derfor ikke kan få tilleggstønad.

Flere telefoner blir tatt – heldigvis har jeg nå en flink veileder som har direktenummer til saksbehandlere på Nav – og endelig får jeg en melding om jeg nå ligger riktig inne i systemet igjen. Akkurat i tide til å sende nytt meldekort, og forvente en ny normal utbetaling påfølgende mandag.

Vel, i skrivende stund er det påfølgende mandag. De har i dag overført under halvparten av det de ga meg på forrige utbetaling, selv om jeg har gjort det samme som da og skulle fått like mye (eller lite, alt ettersom du ser det).

Edit: Min flinke eksterne veileder har undersøkt, og sier det vil ryddes opp i i løpet av i dag tirsdag.

Jeg aner ikke hva som skjer. Jeg aner ikke hvem det er som har rota det til igjen nå, eller hvor stor sum jeg kan vente å få når. Eller hvor lenge jeg kommer til å få noe som helst utbetalt, for inneværende tiltak går egentlig ut medio september, og det foreligger ingen langtidsplan.

Jeg har sendt inn klage på stans av arbeidsavklaringspengene, i og med at det er en systemsvikt som ligger til grunn og at jeg ikke kan klandres for at legen min forsvant og ga meg en ustabil oppfølging som varte i hele 15 måneder.

Og jeg vet at jeg har igjen omlag 2 måneder av denne karenstida, sånn at jeg snart kan søke runde nummer tre på arbeidsavklaringspenger. Siden det er Nav som mener at jeg ikke er ferdig avklart, så må vel Nav i anstendighetens navn også innvilge den søknaden. Det er et par måneders saksbehandlingstid på det, så kanskje rundt juletider..?

Men, kjære leser. Det er nå jeg kommer til den delen som angår deg.

Jeg vil for det første at du skal vite at jeg vet hva jeg snakker om når jeg snakker om stress. Når jeg deler bilder av yogabliss og harmoni på instagram, så er det ikke for å vise frem en perfekt verden. Det er en pustepause fra kaoset jeg ellers har i livet mitt nå.

For det andre vil du i fremtiden se flere affiliatelinker både her på bloggen og på facebooksiden min. Det er rett og slett fordi jeg har et brennende intenst ønske om å sparke Nav ut av livet mitt før de ødelegger meg helt. Fattigdom og stress har aldri gjort noen friskere, og jeg mener det når jeg sier jeg lider av Nav. De er min største helserisiko.

Jeg skal gjøre mitt ytterste for å linke til ting jeg tror du er interessert i, og som jeg tror vil berike livet ditt innenfor naturlig livsstil og spiritualitet. Jeg håper av hele mitt hjerte at du vil sette pris på det, selv om det blir endringer fremover.

For jeg har faktisk ikke noe valg. Og jeg vil så forferdelig gjerne ha en egen inntekt som ikke krever at jeg er 100% arbeidsfør. Online jobbing passer meg bra, fordi jeg kan ta det i eget tempo og til og med forhåndspublisere sånn at jeg kan ta helt fri fra det i perioder.

Og ja – jeg har prøvd også dette før, uten nevneverdig hell. Det er ikke som om jeg plutselig fikk en åpenbaring når jeg mistet alt. Men akkurat nå er blogg (og yoga) alt jeg har.

Jeg håper du kan støtte meg litt også, ved å dele innleggene mine, engasjere deg i det jeg skriver og komme på yogatimene mine om du er i nærheten. Jeg setter enormt pris på all backup jeg kan få, for nå orker jeg ikke å lide av Nav lenger.

Tusen takk for at du leste. ❤


PS! Vil du ha mer? Meld deg på bloggens nyhetsbrev, og få det første kapittelet av "10 steg til en mer naturlig livsstil" som velkomstgave! 🙂