
Kanskje de bare skal få lov til å selvdestruere.
Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!
Åh, kjære leser… jeg er så oppgitt!
Altså, ja, vi er tilbake på flyplassproblematikk. Og småbyer som har en så hårreisende mangel på forståelse av grunnleggende økologi at man kan bli helt matt.
Nå vet jeg rett og slett ikke om jeg skal le eller grine.
OK.
Jeg skal ta det helt fra starten av, så du henger med.
Jeg bor i en lang dal. Gjennom denne dalen går det en elv. Og rett ved siden av denne elva har de lagt en flyplass.
Denne elva har også det med å lage flom med jevne mellomrom. Selv den gangen det var rik vegetasjon her, og verden var kaldere enn nå, var det storflom.
Det skjer med jevne mellomrom. Vannet stiger fra elva, over flyplassen og inn i butikkene på andre siden av europaveien. Det siger videre inn i kjelleren hos oss som bor her, og det er alltid like spennende hvordan det går hver vår og høst.
Om du har fulgt med i timen, vet du at det er varslet flere og større flommer i fremtiden. Flere smarte byer har begynt å ta høyde for dette nå. De planter trær og lager grønne tak – fordi vegetasjon har jo den egenskapen at den suger opp vann. Ei bjørk kan drikke omtrent 500 liter pr dag.
Vegetasjon har enda en viktig egenskap: Røtter holder jorda sammen. Hvis vegetasjonen fjernes, er risikoen for erosjon – jordsvinn – betraktelig større. Ved flom er det faktisk vegetasjonen som hindrer elva i å bare ta med seg jorda og grave ut store hull. Det er krefter i vann. Elva former elveløpet slik det passer den.
Og så da, kjære leser.
Med dette i bakhodet…
I dalens mest flomutsatte område har man altså funnet det for godt å legge 1400 meter med asfalt som ikke lar en dråpe vann bli sugd opp av så mye som et gresstrå engang. Det er bare rake vegen frem for elva der.
Jeg vet virkelig ikke om det er stort annet å gjøre enn å le, riste på hodet, tømme kjelleren og evakuere så fort som mulig.
For nå…
Nå har de prestert å HUGGE ALLE TRÆRNE mellom flyplassen og elva på den ene sida, og mellom flyplassen og europaveien på den andre.
Bjørk, furu…. alt er borte. Det tar ei furu 60 – 80 år å bli hogstmoden. Det er ikke mulig å reparere denne skaden i min levetid.
La det synke inn.
Hvis vi nå (veldig) forsiktig anslår at det er snakk om 10 voksne bjørketrær, så har de tatt vekk naturens evne til å suge opp 5000 liter vann om dagen, i vårt desidert mest flomutsatte område. I en verden hvor vi bare venter flere og større flommer!
Med siste rest av respekt å melde: Hvor inni gleden kørka er det lov å bli??
Jeg har egentlig ikke ord engang lenger.
Det er faktisk lovverk mot sånt.
§ 11 i vannressursloven innebærer at det langs bredden av vassdrag med årssikker vannføring skal opprettholdes et begrenset naturlig vegetasjonsbelte som motvirker avrenning og som fungerer som levested for planter og dyr. […] Hvis all kantskog eller store deler av kantskogen hogges er dette et brudd på vannressursloven. KILDE
Jeg blir helt kvalm.
Og jeg begynner å tro at denne byen bare må få lov å selvdestruere nå, sånn at folk reiser herfra så fort som mulig og gir naturen en sjanse til å bygge seg sterk igjen etter at de har dratt.
Så får jeg selv flytte opp i høyden i utkanten et sted, og betrakte elendigheten på avstand frem til det er trygt å komme ned igjen.
Blir det dummere nå, må noen snart komme og lage en TV-serie om oss. Herregud.

2 kommentarer
Linn // FruBevershverdag - som daglig leder i familien O.j.
Godt spørsmål!
Hvordan kom man til å tenke «HER passer det utmerket å lage en gedigen flyplass»! Herregud, sier jeg også …
Skogfrue
Ikke sant? Til deres forsvar skal det sies at flyplassen kom til på femtitallet engang, og da var de jo ganske kørka når det kom til naturen, men det forsvarer jo ikke i det hele tatt at de legger ny asfalt og utvider den NÅ. Mens resten av verden snakker om flyskam og grønne tak, liksom? Jeg vet fortsatt ikke om jeg skal le eller grine av dette her, jeg… #meanwhilepånotodden