Naturlig livsstil & DIY

Dette hjelper både planeten og matbudsjettet!

/Reklame for Matsmart/

Vi kaster sinnssyke mengder mat. For omtrent et år siden kunne Framtiden i våre hender melde at norske matbutikker kaster i overkant av 60 000 tonn hvert år. Dette er mat som fortsatt er spiselig, som bare enten har en ørliten feil på seg, eller som har gått ut på dato, men som er like god. Tenk på de bortkastede ressursene, og tenk på all forurensningen som skjedde bare for at sluttproduktet skulle havne i søpla?

Det er heldigvis noe du kan gjøre med det, som samtidig hjelper matbudsjettet ditt.

Du kan nemlig sjekke ut Matsmart.Våre naboer i Sverige har nemlig også oppdaget at Skandinavia har et matkastingsproblem, og der har en matbutikkeier bestemt seg for å ta grep. I begynnelsen solgte han maten som hadde gått ut på dato til reduserte priser – slik mange også gjør her i Norge. Men denne butikkeieren tok det et steg videre: Han tok ideen online, for å kunne tilby alle Sveriges innbyggere den samme muligheten. Og nå har Matsmart også kommet til Norge!

Matsmart kjøper inn usalgbare produkter, som mat som har korte eller utgåtte best før-datoer, emballasje som har blitt byttet ut, eller varer som har en skjønnhetsfeil, men som er like gode. Disse selger de så til privatpersoner – nemlig oss – og gir oss kraftig rabatterte priser. Snittrabatten er 50%, men du kan også finne ekstra gode dealer og få hele 90%. Du kan potensielt spare masse penger på dette, om du handler riktig og følger med, for sortimentet varierer. Her kan du virkelig gå på skattejakt, og det er like spennende hver gang! Samtidig redder du varene du kjøper fra søpla, og bidrar til å minske matsvinnet. I fjor reddet nordmenn 58 tonn mat i samarbeid med Matsmart. Det kan man kalle en vinn/vinn!

I skrivende stund er det 20% avslag på en stor flaske Froosh – perfekt til frokost!

For det er nemlig to forskjellige merkinger på maten din. Den ene er “siste forbruksdag” – denne er det viktig å følge med på, for den står gjerne stemplet på ferskvare som er nesten garantert å bli ødelagt etter akkurat denne datoen. Men den andre, best-før-datoen, er egentlig bare en generell anbefaling fra produsenten. Varen kan holde mye lenger – opptil flere år – etter at denne datoen har passert. Tenk bare på hermetikk, hvor maten både er varmebehandlet og oppbevares under trykk, slik at alle bakterier er drept. Mattilsynet sier at dersom emballasjen er hel, tett og ser OK ut, så kan den maten vare mye lenger enn hva best-før-datoen skulle tilsi.

På Matsmart kan du også finne andre ting du gjerne kjøper i dagligvarebutikken, sånn som håndsåpe, tannkrem og vaskemidler, og du kan gjøre et skikkelig kupp på hele esker med mat. I tillegg har de en egen kategori for økologiske produkter, så her er det bare å redde i vei med god samvittighet!

Fraktkostnaden er på 89 kroner for 20 kg (eller en eske). Varene sendes fra Sverige, så det tar noen dager før pakken er her, men du trenger ikke å tenke på tollgrense eller moms – det du ser i kassa, er det du betaler. Her ser du også hvor mye du sparer i forhold til å kjøpe fullpris i butikk.

matsmart

Som du ser, kan du faktisk spare relativt mange penger her hvis du finner de riktige tilbudene!

Og, for å gjøre det enda lettere for deg å handle på Matsmart og spare miljøet for svinn, får du også med deg en rabattkode herfra i dag. Om du skriver inn Skogfrue som rabattkode når du kommer til kassa (du ser hvilken knapp du skal trykke på for å skrive den inn), så får du 50 kroner i rabatt dersom du handler for over 350 kroner. Koden er gyldig i en uke fra og med i dag 7. mai.

 

Vil du ha mer? Følg Skogfrue på Bloglovin', så har du alt på ett sted!
 

3 kommentarer