Ville tanker

Det er ikke snakk om troll. Dette til opplysning.

Denne teksten kan inneholde affliatelinker, som gjør at jeg tjener noen kroner hvis du velger å handle, helt uten ekstra omkostninger for deg. Tusen takk for støtten!

 

Du vet alt dette snakket om nett-troll? De som sprekker i lyset og sånt?

Det er tull.

Det har aldri vært snakk om troll, faktisk.

Begrepet stammer sannsynligvis fra verbet «to troll», og har endt opp som en dårlig oversettelse.

«To troll» betyr jo «å tråle». Og tråle er det man gjør når man fisker.

Når man tråler på nettet, tråler man etter reaksjoner, kommentarer og action. Man kaster ut et agn, og håper noen biter på.

Man troller ikke. Det er noe helt annet.

Trålere sprekker ikke når lyset skinner på dem. De mister motivasjonen når de ikke får noen fangst. Da går de på leit etter bedre fiske et annet sted.

Troll, derimot, er mytologiske skapninger som på mange måter kan sies å være naturen personifisert. De er en av våre tidligste forestillinger om naturkreftene, og symboliserer de store tingene vi egentlig ikke kan gjøre noe med.

Naturen gjør som den vil uansett, og kan ikke snakkes til fornuft.

Derfor ble trollene også sett på som dumme og grådige, når vi selv kom til det punktet at vi aller helst ville at hele naturen bare skulle adlyde oss. Mennesker er litt som når en sur treåring skriker til deg at du er en dumming og at det er urettferdig, faktisk, bare fordi du ikke gjorde som han ville.

Synet på troll har forøvrig endret seg, i takt med vår forståelse av naturen og vår rolle i den. Troll fremstilles nå som en nesten utdødd rase som er fortrengt bort fra sitt naturlige habitat, fordi vi overtok hele verden.

Det gir en spennende vinkling, syns jeg.

Hvis du fortsatt har litt vinterferie igjen, kan du leie Trolljegeren på YouTube til 29 kroner. Så kan du utforske temaet nærmere sammen med ungene, og bake inn litt økologisk bevisstgjøring mens dere gjør noe fint sammen. 🙂

Én kommentar

Legg igjen et svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Psst! Trenger du å stresse ned litt? Få med deg denne gratis guiden! 🤗